Diyet programları sıklıkla ağırlık kaybı için uygulansa da aslında alışkanlıklarımızı değiştirmek, daha çok hareket etmek ve sağlığımıza odaklanmak adına çok güzel bir başlangıçtır.
Hepimizin vücudu, metabolizması, beslenme alışkanlıkları farklı olduğundan, yaşam tarzı haline getirebileceğimiz beslenme çeşitleri de farklılık gösterir. Ben de size bilimsel çalışmalarla desteklenmiş birkaç sağlıklı beslenme tipinden bahsetmek istedim:
Akdeniz Tipi Beslenme:
Beslenmede altın standart kabul edilir. Sebze, meyve, tam tahıllar, balık, yağlı tohumlar, zeytinyağı ve bakliyatlardan zengin; rafine ürünler, trans yağ, işlenmiş et ve basit şekerden fakir bir beslenme çeşididir.
Kalp damar hastalıkları, diyabet, mental hastalıklar, kanser gibi birçok kronik hastalığa karşı koruyucudur. Tek olumsuz yanı; süt ve süt ürünlerine fazla yer vermeyen bir beslenme olduğu için, kalsiyum düzeyleri sık sık kontrol edilmelidir.
DASH Diyeti:
Açılımı Dietary Approaches of Stop Hypertension olan bu diyet, hipertansiyonu engellemek/iyileştirmek için uygulanan bir beslenme çeşididir. Sebze, meyve, yağsız et, az yağlı süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar, tam tahıllı ürünleri içerir, ancak kırmızı et, tuz, yağ ve rafine şekerden kısıtlı bir programdır.
Bazı kanser çeşitleri, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve depresyon riskini azaltmaktadır. Ancak hipertansiyonu olmayan bireylere, bu kadar düşük tuz/sodyum içerikli beslenme önerilmemektedir.
Bitkisel Temelli/Flexiteryan Diyet:
Vejetaryenlik veya veganlık kadar katı kuralları olmayan bir bitkisel beslenme şeklidir. Belli miktarlarda hayvansal ürün içerir. Ağırlıklı olarak bitkisel protein kaynakları kullanılır, sebze, meyve, bakliyatlar ve tam tahıllı ürünler tüketilir, işlenmiş ürünler yerine doğal besinlere yer verilir, basit şeker ve rafine ürünler tüketilmez.
Metabolik sağlığı iyileştirir, tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır, kan basıncını dengeler. Veganlık ve vejetaryenlik kadar katı kuralları olmadığı için takip etmesi ve sürdürülebilirlik sağlaması kolay bir diyet şeklidir.
MIND Diyeti:
Açılımı The Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay olan bu diyet, beyin sağlığını geliştirmek için uygulanır ve Akdeniz diyeti ile DASH diyetinin birleşimidir. Yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar, tam tahıllı ürünler, zeytinyağı, balık, tavuk, orman meyveleri kullanılır.
Alzheimer, Parkinson gibi beyin hasarı ile oluşan hastalıkları önler.
Aralıklı Oruç (IF):
Açlık periyotları olan bir diyet şeklidir. En sık kullanılan türü 8/16 saatlik aralıklı oruçtur. Aksini gerektiren bir sağlık problemi yoksa, sağlıklı bir diyet şeklidir.
Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır, insülin duyarlılığını arttırır, beyin sağlığı için iyidir, vücuttaki inflamasyonu azaltır, kalp sağlığını geliştirir.
Comments